Naast een goede beamer is een projectiescherm een zeer belangrijk onderdeel voor een goed beeld. De keuze van het juiste beamerscherm is hierbij van groot belang.
- Schermtype
- Beeldverhouding
- Schermgrootte
- Doeksoort
- Lux, omgevingslicht, lichtopbrengst
Welk schermtype moet ik kiezen?
Er zijn vier typen projectieschermen:
- Mobiel projectiescherm (bij gebruik op verschillende locaties);
- Handbediend projectiescherm (permanente ophanging, kan ingerold worden)
- Elektrisch bediend projectiescherm (permanente ophanging, kan ingerold worden)
- Vast spanscherm (permanente ophanging en zichtbaar)
De keuze voor een type hangt dus af van de persoonlijke situatie waarvoor u het wilt gebruiken.
Welke beeldverhouding moet ik kiezen?
Afhankelijk van de projectiemethode heeft het geprojecteerde beeld een bepaalde breedte/hoogte-verhouding. Voor het mooiste resultaat is het raadzaam een projectiescherm te nemen met dezelfde verhouding als het geprojecteerde beeld.
Formaat breedte/hoogte:
- Standaardformaat 1:1
- Videoformaat 4:3
- Breedbeeldformaat 16:9
Zoals aan de plaatjes te zien is kan je op een 1:1 scherm ook een 4:3 of 16:9 breedbeeld projecteren. Houd er dan wel rekening mee dat het scherm breed genoeg moet zijn anders wordt de grootte van het te projecteren beeld erg klein.
Welke schermgrootte moet ik kiezen?
Voor de afmetingen van een projectiescherm zijn een aantal algemeen geldende richtlijnen opgesteld waarmee rekening gehouden moet worden met de aanschaf van een beamerscherm. De juiste schermgrootte kan op de volgende wijze bepaalde worden:
- De hoogte van het projectiescherm moet ongeveer 1/6 zijn van de afstand van het projectie scherm tot aan de achterste rij stoelen.
- De breedte van het scherm kunt u berekenen aan de hand van de beeldverhoudingen (Videoformaat = 1,33 * hoogte, Breedbeeldformaat = 1,78 * hoogte)
- De minimale kijkafstand is 1,5 maal de hoogte van het scherm.
- De afstand van de onderkant van het scherm tot de vloer moet minimaal 90 cm zijn bij Home Cinema gebruik (bij professioneel gebruik zelf 125 cm).
Welk doeksoort moet ik kiezen?
Voor Home Cinema toepassingen zijn er twee soorten veel gebruikte doeken voor projectieschermen:
- Matwit
- High Contrast
Deze doeksoorten zijn beide zogenaamde diffuus reflecterende doeken. Deze doeksoorten zijn te gebruiken bij een brede kijkhoek (maximaal 100 graden). Het verschil tussen beide doeksoorten is het volgende:
High Contrast
De High Contrast projectieschermen hebben een gain groter dan 1. Door het grijsachtige projectiedoek worden de kleuren helder weergegeven en is het contrast erg goed zichtbaar. Ze zijn vooral uitermate geschikt voor beamers met een hoge lichtopbrengst.
Matwit
De Matwit projectschermen zijn geven een natuurlijke beeldweergave en geen resolutieverlies. Ze zijn uitermate geschikt voor situaties waar het omgevingslicht controleerbaar is of wanneer er een erg brede zichthoek nodig is.
Lux, Omgevingslicht en lichtopbrengst projector
De waargenomen hoeveelheid licht dat door het scherm wordt gereflecteerd, wordt uitgedrukt in Lux. Voor een voldoende contrastrijk en dus leesbaar beeld, dient het contrast tussen het geprojecteerde beeld en de wand erachter minimaal 5:1 te zijn. Uit onderzoek is gebleken dat bij normaal omgevingslicht 400 Lux van het projectiescherm gelezen dient te worden. Dit kan berekent worden met de volgende formule:
LUX = (Lichtopbrengst projector in Ansi lumen x reflectiewaarde (gain)) / Oppervlakte projectiescherm
Op de site van Projecta is een handige calculator beschikbaar voor deze berekening.
LUX = 100 weinig omgevingslicht
LUX = 400 normaal omgevingslicht
De waargenomen hoeveelheid licht dat door het projectiescherm wordt gereflecteerd, wordt uitgedrukt in LUX. Voor een optimale beeldkwaliteit dient de verhouding tussen de LUX-waarde van het geprojecteerde beeld en de wand erachter minimaal 5:1 te zijn. Als vuistregel kan gesteld worden dat bij normaal omgevingslicht de lichtopbrengst van de achtergrond ongeveer 80 LUX is, de waarde van de hoeveelheid licht (LUX) die van het projectiescherm afkomt moet dan ongeveer 400 LUX. Bij weinig omgevingslicht is de LUX-waarde van de achtergrond ongeveer 20, dat betekent dat de LUX-waarde van het scherm ongeveer 100 moet zijn.