Welke beamer nu geschikt is voor u? De keuze van een beamer ligt geheel aan het gebruik en de grootte van het budget. Allereerst moet u zich wellicht afvragen wat wil ik precies met de beamer doen. Wat verwacht ik van de beamer? Hieronder vindt u een aantal tips waar u op moet letten bij de aanschaf van een beamer compleet met uitleg over de verschillende termen.

  • ANSI Lumen
  • Resolutie
  • Contrast
  • Geluid
  • Verschil DLP, LCD en LED
  • HD Ready of Full HD beamer
  • Ik zoek…

Hoeveel lumen heb ik nodig voor mijn beamer?

Het aantal lumen geeft de lichtopbrengst van de beamer aan. Deze lichtopbrengst wordt uitgedrukt in de waarde ANSI. De hoeveelheid licht die op het scherm valt, bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van het beeld. Bij een hoge ANSI waarde is zal het beeld beter zijn in een lichte ruimte. Bij een lage ANSI waarde zult u de kamer meer moeten verduisteren. Of de lichtopbrengst voldoende is, hangt af van de oppervlakte van het scherm en de hoeveelheid licht in de ruimte. Als de ruimte waarin wordt geprojecteerd wordt licht is, zal de projector meer meer lichtopbrengst moeten hebben om een goed beeld te kunnen weergeven.

Een aantal minimale eisen:

  • Beelddiagonaal 120 centimeter minimaal >> 500 Lumen
  • Beelddiagonaal 250 centimeter minimaal >> 1000 Lumen
  • Beelddiagonaal 350 centimeter minimaal >> 1500 Lumen
  • Beelddiagonaal 500 centimeter minimaal >> 2000 Lumen
  • Beelddiagonaal 750 centimeter minimaal >> 3000 Lumen

Welke resolutie moet ik kiezen voor mijn beamer?

De resolutie van een beamer is het aantal pixels (beeldpunten) waaruit het beeld op het scherm is opgebouwd. Bij een lage resolutie is het beeld minder scherp en kan dus wat ‘blokkerig’ overkomen. Bij de keuze voor een hoge resolutie beamer zal het beeld dus scherper worden. De resolutie is onder te verdelen in twee verhoudingen 4:3, 16:9 (breedbeeld) en 16:10 (groothoeklens). Waar vroeger het standaard formaat 4:3 was, zie je tegenwoordig veel meer het breedbeeld formaat 16:9. Elke beamer heeft een native (standaard) resolutie.
Een aantal veel voorkomende 4:3 resoluties:

  • SVGA 800 x 600 pixels
  • XGA 1024 x 768 pixels
  • SXGA 1280 x 1024 pixels
  • SXGA+ 1400 x 1050 pixels
  • UXGA 1600 x 1200 pixels
  • Een aantal veel voorkomende 16:9 resoluties:
  • WSVGA 854 x 480 pixels
  • WXGA 1024 x 576 pixels
  • WSXGA 1280 x 720 pixels (HD Ready)
  • Full HD 1920 x 1080 pixels

Hoeveel contrast ben ik nodig voor mijn beamer?

Naast de lichtsterkte is het contrast zeer belangrijk voor de scherpte van het beeld. Het contrast geeft aan in hoeverre de veel op elkaar lijkende kleuren van elkaar te onderscheiden zijn. Dit wordt uitgedrukt in een bepaalde verhouding, bijvoorbeeld 600:1. Dit zou betekenen dat de beamer 600 grijswaarden kan onderscheiden tussen wit en zwart. Hierbij geldt: hoe hoger, hoe beter.

Hoeveel geluid maakt mijn beamer?

Een beamer maakt altijd geluid. Dit wordt veroorzaakt door de koeler van de lamp. De lamp kan namelijk zeer heet worden en moet dus goed gekoeld worden om de levensduur te verlengen. De koeling gebeurt door een ventilater in de projector. Het koelingsgeluid wordt uitgedrukt in dB. Over het algemeen wordt aangeraden om een beamer te komen die maximaal 25 dB geluid maakt. Maar de keuze hiervoor is persoonlijk en afhankelijk van de plaats van de beamer. De een vind een koelingsgeluid namelijk meer storend dan een ander. Door het gebruik van een economy- of spaarstand kan het koelinggeluid lager worden.

Wat is het verschil tussen DLP, LCD en LED projectietechniek

Voor beamers zijn drie projectietechnieken te onderscheiden DLP, LCD en LED. De verschillende technieken zullen normaal gesproken zorgen voor een goede beeldkwaliteit.

DLP is ontwikkeld door Texas Instruments en betekent Digital Light Processing. DLP maakt gebruikt hele kleine, bewegende spiegeltjes die het licht reflecteren op het scherm. Voor de kleur wordt gebruikt gemaakt van een kleurenwiel. Voordelen van DLP zijn de scherpte bij lage resoluties en lange levensduur van de chips. DLP kent een nadeel (vooral in de oudere beamers) en dat is het regenboogeffect (in de nieuwe beamers nauwelijks zichtbaar). Meer informatie over deze techniek is te vinden op http://www.dlp.com.

LCD betekent Liquid Crystal Display. Hierbij wordt er drie LCD-panelen (rood, groen en blauw) voor de lamp geplaatst. Doordat de pixels licht kunnen doorlaten of blokkeren wordt er een beeld op het beamerscherm geprojecteerd. Voordeel is een rustiger beeld (geen bewegende spiegeltjes). Nadelen zijn minder scherp bij lage resoluties en de kortere levensduur van het LCD-paneel.

De LED technologie brengt een aantal voordelen ten opzichte van de traditionele lampen met zich mee. Het grootste voordeel is dat led-lampen een stuk langer meegaan, soms wel tot 30.000 uur wat meer dan 10x zo lang is dan een traditionele lamp. Daarnaast is het energieverbruik lager doordat minder stroom in warmte wordt omgezet. Een gevolg daarvan is dat er ook minder koeling nodig is en het apparaat stiller zijn werk kan doen. Een nadeel van de LED beamers is de magere lichtopbrengst. Bij een lage lichtopbrengst zal de kamer meer verduisterd moeten worden voor een goed beeldresultaat.

Wat is een HD Ready of Full HD beamer?

Om de kwaliteit van het beeld te verbeteren HD (High Definition) ontwikkeld. In plaats van de standaard 576 beeldlijnen (PAL TV) bestaat HD uit 720 (HD Ready) of 1080 (Full HD) beeldlijnen. Hierdoor ontstaat er een beeld met meer detail welke dus beter en scherper is. Ook beamers kunnen tegenwoordig HD Ready zijn als ze aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • als ze een HDMI-, DVI- of componentaansluiting hebben;
  • als de beamer minimaal 720 beeldlijnen aankan

Ik zoek …

… een beamer voor films?

Wilt u de beamer voornamelijk gebruiken om films te kijken, dan heeft u een grote keuze. In principe zijn alle beamers in onze winkel geschikt voor films. Ze zijn niet allemaal geschikt voor Full HD films! Let er op, dat u wellicht een beamer kiest die ook toekomst “proof” is. Een Full HD beamer (1080p) is dan de beste optie, deze ondersteunen Fullfull hd films en materiaal. Zie onze rubriek “Full HD Beamer” voor een overzicht met beschikbare projectoren. Dit neemt niet weg dat u ook goed film kunt kijken op onze andere beamers, zoals de budget-beamers, wanneer u budget niet zo groot is!

… een beamer om televisie te kijken?

Voor televisie kijken in een verduisterde omgeving kunt u uit de voeten met eigenlijk alle beamers. De standaard resolutie van alle beamers is ruim voldoende voor een goede weergave van televisie. Let op: voor Full HD televisie, kiest u ook een Full HD beamer.

… een beamer om games te spelen?

Alle beamers in onze winkel zijn eenvoudig aan te sluiten op game consoles (PS3, WII, X-Box 360 etc). om games echt mooi te kunnen spelen, is de resolutie wederom van belang. Kies dan ook een beamer die een hoge resolutie toelaat. Full HD beamers geven een schitterend beeld bij b.v. de Xbox 360 of Playstation 3 en zijn gemakkelijk aan te sluiten via de HDMI ingang.

… een beamer voor presentaties?

Gaat u de beamer gebruiken voor presentaties, dan komt u automatisch uit bij de hogere resolutie beamers. Dit maakt de beamer geschikt voor presentaties, ook wanneer een ruimte niet geheel verduisterd kan worden. Handig is te kiezen voor een beamer met USB aansluiting, dit maakt het gemakkelijk presentatie materiaal in te pluggen en af te spelen. Ook geven deze beamers u de mogelijkheid de beamer te gebruiken zonder tussenkomst van een pc of laptop.

Een greep uit ons assortiment